Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Καταργείται το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας από 1/10/2017 - Προαιρετική η κατηγοριοποίηση των δωματίων (διαβάστε όλες τις ρυθμίσεις)l

Καταργείται το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας από 1/10/2017 - Προαιρετική η κατηγοριοποίηση των δωματίων (διαβάστε όλες τις ρυθμίσεις)

















Καταργείται το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) στα τουριστικά καταλύματα από την 1η Οκτωβρίου 2017, σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας "Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις" που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.
Η κατάργηση του ειδικού σήματος συνδέεεται με την ενεργοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την 1η Οκτωβρίου 2017αρκεί η γνωστοποίηση των τουριστικών δραστηριοτήτων, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων. Μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2017 θα χορηγείται το ΕΣΛ εντός 28 ημερών, έναντι 50 ημερών που ισχύει σήμερα. 
Στο καθεστών γνωστοποίησης υπάγονται και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των τουριστικών καταλυμάτων, όπως και οικολυμβητικές δεξαμενές στα τουριστικά καταλύματα. Έτσι, το κατάλυμα απαλάσσεται από την υποχρέωση να λαμβάνει εκ των προτέρων οποιαδήποτε άδεια λειτουργίας για τη χρήση των κολυμβητικών δεξαμενών.
Μια άλλη σημαντική ρύθμιση αφορά την κατηγοριοποίηση των επιπλωμένων δωματίων- διαμερισμάτων που γίνεται πλέον προαιρετικά.
Επίσης  καταργείται η υποχρέωση υποβολής των αρχιτεκτονικών σχεδίωντων καταλυμάτων, καθώς και η υποβολή της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) ή η δήλωση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), στην περίπτωση που συναρτώνται στην οικοδομική άδεια ή στην άδεια δόμησης.
Επιπλέον, καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο και αντικαθίσταται με ένα αποδεικτικό, με το οποίο αποδεικνύεται ότι ο φορέας διατηρεί την υποχρέωση σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο, εφ’ όσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ή διασφαλίζει την καλή λειτουργία του συστήματος, εφ’ όσον δεν υπάρχει σύνδεση, πριν από την έναρξη λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος. Η υποχρέωση αυτή διατηρείται μόνο για το διάστημα μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2017, ενώ  μετά ο φορέας έχει μόνο την υποχρέωση διατήρησης των δικαιολογητικών αυτών στην έδρα της επιχείρησης του και όχι την προσκόμισή τους στην αρμόδια αρχή.
Ακόμη, το πιστοποιητικό πυρασφάλειας θα εκδίδεται για τουριστικά καταλύματα δυναμικότητας 51 κλινών και άνω, έναντι δυναμικότητας 20 κλινών που ίσχυε μέχρι τώρα.
tornos 

*Δείτε τα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου για τα καταλύματα: